Kan du få passordlagring og passordgenerator på ett sted?
Sterke passord er en av de viktigste metodene for å beskytte verdiene dine. Men kan du både lage og lagre passord enkelt og trygt? Selvfølgelig. Vi viser deg hvordan.
Er du som gjennomsnittsnordmannen, må du holde styring på mellom 20-30 passord. Jo mer digitalt du lever, jo flere har du. Uansett om du skal logge inn på jobb-pcen, kjøpe tjenester, sende en epost eller scrolle på sosiale medier, får du kun tilgang om du kan oppgi passordet ditt.
Du er ikke alene om du trykker “Glemt passord?” jevnlig for å resette et passord du har glemt. Å lage, huske og holde styr på passord kan være et mas. Men hva om du fikk passordgenerator og passordlagring på én plass?
Første torsdagen i mai hvert år feirer vi World Password Day: Verdens passorddag. En perfekt anledning til å bytte til sterke, unike og sikre passord - og få kontroll på dem.
Hva er et godt passord?
Sterkt, unikt, sikkert. Det er egenskapene til et godt passord. Men hva betyr det? Og hvorfor trenger du egentlig å ha så sterke passord?
La oss se hva sikkerhetsekspertene sier. PST, NSM og Etterretningstjenesten er helt tydelige i sine trussel- og risikovurdringer: Datasikkerhet i Norge er et kollektivt ansvar, og det har aldri eksistert flere eller mer avanserte digitale trusler i cyberuniverset. Mellom 60 % - 70 % av nordmenn har opplevd angrepsforsøk. Og rundt 50 % av oss vet ikke hva vi skulle gjort om vi ble angrepet. Skulle noen med onde hensikter få tak i passordet ditt, kan du bli utsatt for svindel, identitetstyveri eller annen kriminalitet. Får de tak i passordene til jobbkontoene dine, kan bedriften angripes. I verste fall snakker vi om konkurs, millioner tapt og karrierer ødelagt.
Så ja. Du trenger sterke passord. Men hvordan lager du det?
Slik lager du sterke passord
Når du skal lage sterke passord, må de som nevnt være sterkt, unikt og sikkert. Det gjør du ved å følge denne oppskriften:
❌ Svake passord
Er korte, logiske eller enkle å gjette.
Er lagret usikkert i nettleseren din.
Er skrevet ned på et excelark, word-dokument eller notat på pc-en eller telefonen din.
Er delt med andre.
Brukes flere steder enn én konto og én plattform.
Inneholder noe som kan assosieres med deg: Navn, jobbsted, bursdager, byer eller personlig informasjon.
✅ Sterke passord
Består av symboler, tall, store og små bokstaver.
Er lange. Jo flere karakterer, jo sterkere er passordet.
Er tilfeldig sammensatt. Unngå logiske sammensetninger.
Er kun brukt én plass: Aldri på flere kontoer og plattformer.
Ligger helst lagret og kryptert i en passordbehandler.
Kan man be ChatGPT eller andre KI-tjenester lage sikre passord?
Kunstig intelligens er nyttig for mange formål, men det kan også innebære risikoer for personvern og sikkerhet. Selv om KI kan generere tilfeldige og komplekse passord, er det ingen garanti for at disse passordene ikke blir lagret eller delt med noen andre. Dersom tjenesten blir hacket eller misbrukt, kan passordene dine bli stjålet eller lekket, som igjen kan lede til identitetstyveri.
Derfor er det viktig å være forsiktig med hva slags informasjon man deler med kunstig intelligens, og hvem som har tilgang til den. Unngå å oppgi sensitiv informasjon som passord, bankdetaljer eller helseopplysninger - både dine egne og andres.
Det er derfor bedre å bruke en pålitelig passordgenerator eller passordbehandler, som sikrer at passordene dine er kryptert og beskyttet.
Hvor lang tid tar det å knekke et passord?
Det blir stadig lettere å knekke et passord. Digitale kriminelle kan benytte seg av flere metoder, noen mer avanserte enn andre. Med hjelp av kunstig intelligens og digitale verktøy kan de enten snike til seg passordet ditt, eller bruke brute force: Et rent innbrudd på kontoen din.
Dessuten er vi nordmenn ofte lite kreative når vi lager passord. Er du en av de som bruker et av passordene på listen til høyre? Da er det på tide å bytte passord umiddelbart.
Forskjellene er store: Sjekk forskjellen på hvor lang tid det tar å knekke passordet ditt om det er:
4321: Passordet blir knekt umiddelbart
Oslove1: 2 uker
JXheUWMK!6s8HWxZ^KdsVfD#Ty!t8nt^X: 19 år
Det skal altså svært lite til før passordet ditt blir mye sterkere. Følger du oppskriften over, kan du føle deg mye sikrere på at ingen kan bryte seg inn der de ikke hører hjemme. Er du usikker på om noen kan ha fått tilgang til brukerkontoene dine? Sjekk det her: https://haveibeenpwned.com/
Et sterkt passord må lagres sikkert
Når du nå har laget et sikkert passord, hvordan skal du huske og lagre det sikkert? Du er ikke alene om du samler alle passordene dine på én plass for å holde kontroll på dem.
Mange skriver de ned på en lapp, på et notat på mobilen, et word-dokument på jobb-pcen eller lagrer dem i nettleseren med et kjapt trykk på “Husk mitt passord”.
Dessverre er ikke dette trygg lagring. Med kunstig intelligens og verktøy kjøpt på det mørke nettet, kan hvem som helst hacke seg inn og stjele passordene dine. Har du da brukt samme passord flere steder, eller de finner passordene dine samlet på én plass, har du gitt hackerne en gavepakke.
Så hvordan beskytter du deg og passordene dine på nett? Vi gir deg svært godt tips som kommer til å forenkle dagen din på best mulig vis.
Passordbehandler gir deg passordlagring og passordgenerator i 1
Som IT-eksperter har vi gjort passordbehandler til en selvfølgelig del av hverdagen. En passordbehandler er en programvare du installerer på enheten din (både pc og mobil). Med et par tastetrykk genererer den sterke passord. Deretter lagrer den både passordet og brukernavnet ditt i et sikkert, kryptert hvelv. Du kan også legge til dine gamle passord manuelt.
Skal du logge inn på en konto, vil passordbehandleren automatisk skrive inn brukernavn og passordet ditt. Det eneste du trenger å huske, er et hovedpassord for å få tilgang til hvelvet ditt. Du kan også dele hvelvet ditt opp i flere områder, for fullstendig oversikt.
Plutselig har du redusert mengden passord å huske på fra 30 til 1.
Jobber du i et byrå eller må dele passord med kollegaer? Da slipper du å lagre et felles, usikkert dokument. Du bare sender enkelt passordene via passordbehandleren.
Gjør passordene dine enda sikrere med flertrinnsautentisering
I tillegg til passordlagring og passordgenerator med passordbehandler, har vi noen ekstra tips:
Aktiver tofaktorautentisering/totrinnsbekreftelse (2FA) og multifaktorautentisering (MFA) der det er mulig. Da vil du måtte bevise at du er deg på flere måter. Slik unngår du at uvedkommende får tilgang til kontoene dine, selv om de får tak i passordet ditt. Det kan være biometriske data (for eksempel ansiktsgjenkjenning, Face-ID eller fingeravtrykk), at du får tilsendt en epost eller SMS med en engangskode eller påloggingslenke eller mottar en kode i app.
Vil du vite mer om passordbehandler for din virksomhet?
Fyll ut skjema under, så tar en av våre IT-spesialister kontakt med deg: