Hvordan lokal sikkerhetskopiering redder dine siste BIM-prosjekter
Har du noen gang mistet siste versjonen av BIM-prosjektet på grunn av en feil, et cyberangrep eller et teknisk problem? Mange BIM-brukere tror at deres data er trygt lagret i skyen – helt til de oppdager at de ikke har en sikkerhetskopi. Det kan føre til kostbare forsinkelser og tap av verdifulle data.
Derfor anbefales det å ta regelmessige sikkerhetskopier av prosjektfiler. Dette er i dag manuelle prosesser som oppleves som tidkrevende og vanskelig å etterleve strukturert - spesielt i samarbeidsprosjekter hvor flere bidrar. Dessuten har ikke BIM-skyløsningene muligheter for å automatisere disse prosessene.
Så hvordan kan du forenkle sikkerhetskopieringen?
Hvorfor er sikkerhetskopiering viktig
Hvor lenge har du råd til å være ute av drift? Dine data er blant de mest verdifulle ressursene for små og mellomstore virksomheter. Dermed er sikkerhetskopiering ikke bare en god praksis – det er en nødvendighet. Du kan miste kritisk kundedata, prosjekter og forretningsinformasjon ved uforutsette hendelser som:
Tekniske feil – Harddisker eller servere kan krasje.
Menneskelige feil – Noen kan slette, synkronisere feil versjon eller overskrive en viktig fil.
Cyberangrep – Hackere kan låse filene dine med løsepengevirus (ransomware).
Cyberangrep på underordnet tjeneste - kan føre til at en bruker ikke kan logge inn i systemene
Naturkatastrofer – Brann, flom eller strømbrudd kan ødelegge systemer.
Uten sikkerhetskopiering kan viktige prosjekter og dokumenter være borte for alltid. Det fører ofte til alvorlige konsekvenser som tap av inntekter, nedetid, skader på omdømmet og i verste fall tap av hele virksomheten. Likevel er det mange bedrifter som undervurderer risikoen og utsetter eller ikke er klar over at noe av arbeidet ikke sikkerhetskopieres.
For å beskytte seg mot disse truslene bør virksomheter ha en strukturert strategi for sikkerhetskopiering. Men noen programvarer er vanskeligere å ta sikkerhetskopi av enn andre. De som jobber i BIM-skyløsninger (Building Information Modeling) har ofte utfordringer rundt sikkerhetskopiering.
Hvorfor sikkerhetskopiering i BIM-skyløsninger er vanskelig
Tenk deg at du jobber på et viktig prosjekt, og at det plutselig ikke lar seg åpne fordi det er korrupt. Kanskje du ikke engang får logget deg inn i BIM-skyplattformen på grunn av trøbbel med internett eller tjenesteproblemer. Først da oppdager du at det ikke finnes noen sikkerhetskopi av prosjektet. Hvorfor? Fordi leverandøren kun tar ansvar for infrastrukturen sin – ikke filene dine. Det gjør sikkerhetskopiering i BIM-plattformer mer utfordrende enn i andre tradisjonelle IT-systemer.
Flere leverandører av programvarer opererer etter “Shared responsibility”-modellen. Det innebærer at leverandøren tar ansvar for den underliggende infrastrukturen, mens kunden er ansvarlig for sine egne data og konfigurasjoner. Dette betyr at selv om en programvare eller skytjeneste tilbyr noe sikkerhet, er det ikke nødvendigvis inkludert fullstendig sikkerhetskopiering.
Mange bedrifter antar at dataene deres automatisk er beskyttet av skytjenesten, men i realiteten tar de fleste leverandører kun ansvar for systemenes drift – ikke for å gjenopprette individuelle filer eller prosjekter som er slettet, skadet eller kompromittert av feil eller cyberangrep. Dette betyr at hvis et løsepengevirus krypterer prosjektet, er det som regel kundens ansvar å ha en fungerende sikkerhetskopi.
Eksempel på ansvarsfordeling i skybaserte tjenester.
5 utfordringer med sikkerhetskopiering i BIM-skyløsninger
1. Store datamengder og komplekse filer
BIM-modeller er ofte store, detaljerte og inneholder en mengde informasjon om bygninger, materialer, strukturer og koordinater. Disse filene kan raskt vokse til flere gigabyte, noe som gjør det krevende å sikkerhetskopiere dem effektivt, spesielt hvis backup-løsningen ikke er optimalisert for store CAD- og BIM-filer.
2. Samtidig samarbeid og filversjoner
BIM-prosjekter involverer ofte flere parter som arbeider på samme modell samtidig, gjerne via skybaserte løsninger som Autodesk BIM Collaborate Pro eller Trimble Connect. Dette skaper utfordringer med versjonskontroll og synkronisering av sikkerhetskopier, spesielt hvis flere brukere gjør endringer samtidig.
3. Integrasjon med tredjepartssystemer
BIM-løsninger er sjelden isolerte – de integreres med andre systemer som ERP, GIS, og prosjektstyringsverktøy. Dette gjør sikkerhetskopiering mer komplisert fordi en fullstendig gjenoppretting av et prosjekt ofte krever at flere systemer blir gjenopprettet samtidig, noe som kan være teknisk utfordrende.
4. Skybaserte vs. lokale backup-løsninger
Mange BIM-plattformer er skybaserte, og brukerne er avhengige av leverandørens sikkerhetsmekanismer, som begrenser din kontroll over sikkerhetskopiering. I tillegg er ikke alle skybaserte BIM-løsninger like transparente når det gjelder backup-håndtering og gjenoppretting.
5. Tidskrevende gjenoppretting
På grunn av størrelsen og kompleksiteten til BIM-filer kan det ta lang tid å gjenopprette prosjekter fra sikkerhetskopieringen, spesielt hvis dataene må lastes ned fra skyen eller rekonstrueres fra flere versjoner. Dette kan føre til driftsstans og forsinkelser i byggeprosjekter.
Graphisoft sier selv at per i dag er det ikke mulig å lagre sikkerhetskopier derfra til din lokale fillagring. Derimot anbefaler de at du daglig manuelt lagrer en kopi som du oppbevarer som en lokal backup i tillfelle BIM-tjenesten skulle oppleve tekniske problemer.
Fra Graphisoft supportside:
Save frequently. The save command will save a local cache of the project, but will not send changes to BIMcloud
Send and Receive frequently to synchronise with your BIMcloud
Save a .pln from each active project daily
Selv om det ikke er mulig å lagre sikkerhetskopier fra Graphisoft til din lokale fillagring, anbefaler de at du manuelt tar daglig backup.
Bruk 3-2-1-regelen og sørg for at minst én av dine sikkerhetskopier er uforanderlige.
Best praksis for sikkerhetskopiering: Sikre virksomheten mot datatap
En av de mest pålitelige metodene er 3-2-1-regelen, kombinert med immutable backup (uforanderlig sikkerhetskopiering) for ekstra beskyttelse. 3-2-1-regelen er en enkel, men effektiv strategi som sikrer at data alltid er tilgjengelige, selv i tilfelle av systemfeil, cyberangrep eller en fysisk hendelse som brann.
✅ 3 sikkerhetskopier av data – Én primær kopi og to sikkerhetskopier.
✅ 2 forskjellige lagringssteder – For eksempel en intern harddisk og en ekstern lagring/skyløsning.
✅ 1 kopi lagret eksternt – Slik at dataene ikke går tapt ved en lokal katastrofe, som oversvømmelse eller tyveri.
Selv med en 3-2-1-strategi er det en risiko for at ransomware eller uautorisert sletting kan kompromittere sikkerhetskopiene dine.
Gjør minst én av sikkerhetskopiene uforanderlig
Immutable backup er en løsning som forhindrer endring eller sletting av backup-data i en gitt periode. Det vil si at selv om en hacker får tilgang til din sikkerhetskopi, så kan ikke vedkommede kryptere eller slette den. Det gjelder også egne ansatte og administratorer før en satt tidsperiode utløper, som for eksempel én måned. Dessuten sikrer det også at virksomheten etterlever dagens regelverk for oppbevaring av data.
Hvordan implementere immutable backup ?
Velg en sikkerhetskopieringsløsning med uforanderlig lagring. Snakk med din IT-partner om gode løsninger her.
Sett en tidsperiode for uforanderlighet (f.eks. 30 eller 60 dager) for å sikre at sikkerhetskopien ikke kan endres eller slettes i denne perioden.
Kombiner immutable backup med versjonskontroll for å enkelt kunne gjenopprette tidligere versjoner av filer.
Når du har implementert gode systemer og rutiner for sikkerhetskopiering, så er det viktig å teste at den fungerer pålitelig når du trenger den. Automatiser prosessen så mye som mulig, slik at det er mindre rom for feil og glemskhet. Test gjenopprettelse av data jevnlig, og bruk løsninger som gir varsler ved feil eller manglende sikkerhetskopier.
Hvordan tar jeg en sikkerhetskopi av Teamwork file i Graphisoft
-
Logg inn på din BIMcloud as a Service med en bruker som har tilgang til å administrere Archicad Teamwork-prosjekter.
Gå til Prosjekter-siden.
Velg et Archicad Teamwork-prosjekt.
På høyre side av BIMcloud Manager-nettgrensesnittet, gå til fanen Snapshots.
En liste over snapshot-filer vil vises her. Velg den nyeste PLN-snapshoten.
Klikk på Download for å laste ned PLN-filen til din lokale datamaskin.
Åpne den nedlastede PLN-filen i den tilsvarende Archicad-versjonen for å kunne fortsette arbeidet i Solo-modus.
-
Hvis du allerede er tilkoblet prosjektet ditt, kan du lagre en lokal kopi av gjeldende status.
Åpne den tilsvarende Archicad-versjonen.
Velg prosjektet ditt fra listen over siste prosjekter.
Hvis prosjektet ikke er tilgjengelig i listen, men du er tilkoblet dette spesifikke prosjektet, kan du velge alternativet "Browse Teamwork Project".
Når prosjektet åpnes, vil Archicad varsle deg om at du jobber Offline.
Klikk OK.
Nå som du har tilgang til prosjektet ditt, gå til File > Save as..., og lagre en PLN-kopi av prosjektet.
Åpne den nye PLN-filen i Archicad for å kunne fortsette arbeidet i Solo-modus.
For øyeblikket lar ikke Graphisoft deg automatisere sikkerhetskopiering, og derfor må dette gjøres manuelt enn så lenge, Brukeren som gjør dette må ha tilstrekkelige rettigheter.
.
Eksempel på hvordan du eksporterer en kopi av BIMcloud as a service (Graphisoft).
Hvordan forenkle sikkerhetskopiering av BIM-prosjekter
Det finnes per i dag ikke noen 100% løsning for å automatisere sikkerhetskopiering av BIM-skyplattformer enda. Dette er et spennende prosjekt vi i Garnes Data utforsker sammen med de store BIM-aktørene som brukes av byggebransjen i Norge.
Frem til da er det flere måter å sikre seg sikkerhetskopiering på. Du kan manuelt eksportere en kopi av arbeidet ditt, og lagre den et sted det tas backup av automatisk. Det finnes backupprogrammer som tar automatisk sikkerhetskopier av OneDrive (Microsoft 365) og Google Drive (Google Workspace), Dropbox shared folder og Lucidlink.
Det anbefales sterkt å ha en god struktur for sikkerhetskopiering av hele virksomhetens infrastruktur. For de som jobber i eksempelvis BIMcloud as a Service betyr det:
At BIMkoordinator eller tilsvarende laster ned den nyeste Teamworkfilen daglig.
At du holder orden på datamaskinen din: Lagre en lokal fil med jevne mellomrom for å unngå korrupsjon av filen din som også ikke gjør det mulig å syknronisere den. Husk å slette lokaldata og lag en ny lokal fil jevnlig (dette er det første spørsmålet du møter når du ringer inn til Nordic BIM support).
At du har en god plan for driftskontinuitet ved dataangrep, uhell eller andre hendelser som hindrer drift.
For å sikre driftskontinuitet kan du nå sikkerhetskopierie dine siste BIM-prosjekter på datamaskinen de ble lagret sist.
Frem til Graphisoft og Autodesk gjør det mulig å få en helhetlig automatisk løsning for sikkerhetskopiering, er sikkerhetskopiering av maskinenheten den beste måten å sikre at du i hvertfall har en kopi av nyeste versjon av prosjektet du har åpnet på din datamaskin. Garnes Data hjelper deg tilbake i drift raskt når du opplever lokale utfordringer som uheldig sletting, synkroniseringer som inneholder feil eller mangler, lokalfilen ikke vil la seg synkronisere fordi den er blitt korrupt eller at datamaskinen din kræsjer før du har rukket å synkronisere de siste endringene.
Prosjektet må ha vært åpnet på den spesifikke datamaskinen det gjelder nylig som en lokal fil, og denne tas det en sikkerhetskopi av. Du kan få sikkerhetskopier av prosjektet ditt så ofte som hver time, og eksempelvis 30 dager tilbake i tid. Det forutsetter at du har hatt sikkerhetskopieringen installert minst like lenge som du ønsker å hente prosjektversjon fra.
Slik unngår du datatap og sikrer kontinuerlig tilgang til den nyeste versjonen av prosjektet du jobber på nå.
Eksempel på hvordan vi kan sette opp sikkerhetskopiering for dine maskinenheter
Sikkerhetskopiering kan settes opp etter virksomhetens behov
Klar for å sikkerhetskopiere dine lokale maskinenheter?
Ikke vent til det er for sent – beskytt BIM-prosjektene dine i dag. Sikkerhetskopier maskinenhetene dine og unngå tap av verdifulle filer med backup-løsning fra Garnes Data. Vi hjelper deg sikkerhetskopiere prosjektene dine i Graphisoft (BIMcloud as a Service) og Autodesk (Autodesk BIM Collaborate Pro).
📱 Ring oss på 21 42 10 10
📩 Send en e-post til hjelp@garnesdata.no
📝 Eller fyll ut kontaktskjemaet nedenfor
.