6 råd for å ivareta ditt personvern på nett - Data Privacy Day 28. jan

Banner for Data Privacy day 28.januar

28. januar er den internasjonale Data Privacy Day. Dagen er til minne om signeringen av konvensjon 108 den 28. januar 1981. Dette var den første juridisk bindende internasjonale traktaten som omhandlet personvern og databeskyttelse på nett.

Data Privacy Day har som mål å øke bevisstheten om personvern på nett. Det er særdeles viktig å administrere, og ta vare på våre personlige opplysninger på en trygg måte. Mange blir kanskje overrasket over hvor mye informasjon om dem som finnes ute på nettet. Noe av denne informasjonen er det ikke sikkert du ønsker at andre skal få tak i.

Alt du gjør på nett skaper data, og disse dataene blir lagret. Det er enorme mengder data som blir lagret døgnet rundt:

  • Hvert sekund sender vi 302,6 millioner e-poster. 

  • I 2021 skapte vi 1,134 trillioner MB data hver dag. 

  • 4,95 milliarder mennesker bruker internett.  

Hver gang du sender en epost, liker et innlegg på sosiale medier, eller søker på en utlyst stilling, så lagres det data om deg. Ulike nettsider og apper har informasjon om deg som dine helsedata, personlig data som personnummer og førerkortnummer, aktiviteter, atferd og interesser.

På Data Privacy Day vil vi at du skal få bedre kontroll på hvilken data som eksisterer om deg, hvem som har tilgang til den, og hva den brukes til. Derfor har vi samlet noen råd fra oss i Garnes Data, slik at du kan ivareta ditt personvern på nett.

6 gode råd for å ivareta ditt personvern på nett på Data Privacy Day

  1. Undersøk hvilke data en app ber om tilgang til

Dersom du laster ned en app, vil den ofte be om tilgang til en haug med personlig informasjon. Dette kan være dine kontaktlister, din geografiske plassering, din kamerarull, og andre ting. Alle denne informasjon er svært verdifull for bedriften du deler dette med. Mange bedrifter deler også denne informasjonen videre med andre bedrifter som tilbyr deg tjenester og produkter.

Vi anbefaler at du undersøker hvor mye av din personlige data du må gi til appen for å bruke den. Dersom appen krever for mye personlig informasjon uten god grunn, anbefaler vi at du ikke bruker appen.

Husk: Dersom appen er gratis, så er det ofte informasjonen din som er prisen.

2. Sjekk sikkerhetsinnstillinger på nettjenester

Når du bruker en nettjeneste eller app kan du endre og oppdatere dine personverninnstillinger. Still deg selv spørsmålet: Hvor mye informasjon ønsker jeg å dele med de som eier tjenesten? Det bør være helt opp til deg, men ikke del mer enn nødvendig.

Bedriften bør også være tydelig på hvilken informasjon de henter inn om deg. Er de utydelige? Vurder å styre unna.

3. Lag ulike passord for alle kontoene dine

Et sikkert passord bør være langt langt, komplekst og unikt.

Du bør alltid lage ulike passord for forskjellige kontoer. Unngå informasjon relatert til identiteten din, som kan være lette å identifisere: For eksempel de fire siste sifrene i personnummeret ditt, bursdagen din, initialene dine, eller deler av navnet ditt.

Vår anbefaling for passord er en kombinasjon av disse:

kvinne som bruker passordbehandler på pc
  • Minst 15 tegn

  • Små og store bokstaver

  • Spesialtegn

  • Tall

  • Bruk gjerne en setning istedenfor ord, og bytt ut innhold i setningen med spesialtegn, tall og store bokstaver.

Lurer du på om passordet du bruker i dag er lekket til uvedkommede? Sjekk det på: Have I been Pwned?

4. Bruk en passordbehandler

Med en rekke kontoer på jobb og privat, er det vanskelig å holde styr på alle passordene dine - særlig når alle skal være unike, lange og sterke.

Derfor anbefaler vi en passordbehandler. En passordbehandler lager sterke passord for deg, lagrer de automatisk, og sikrer at du ikke har brukt samme passord på flere nettsteder. Dermed har du passordene dine tilgjengelig når du trenger dem, uansett enhet. Det eneste passordet du må huske på, er passordet til din passordbehandler.

Så enkelt kan du gå fra utallige passord til å kun måtte huske på ett.

Se vårt webinar om passordbehandler her: Webinar om passordbehandler


5. Aktiver multifaktorautentisering på alle enheter og kontoer.

Multifaktorautentisering (MFA) eller flerfaktorautentisering gir deg ekstra sikkerhet i tillegg til det sterke passordet ditt.

Skulle passordet ditt bli stjålet, trenger du ikke bekymre deg. Multifaktorautentisering vil be om flere bevis på at riktig person logger seg inn på din konto. Slik unngår du at kriminelle på nett får tilgang på kontoen din, og all din persondata.

Gå inn på innstillinger på dine kontoer og aktiver multifaktorautentisering idag.

6. Lær opp dine ansatte

Er du leder for en virksomhet? Da er det viktig at du øker bevisstheten til den enkelte ansatte om datasikkerhet. Ifølge Verizon 2022 Data Breach Investigations Report forekommer 82% av datainnbrudd på grunn av menneskelige feil.

kvinne holder webinar om personvern

Når teknologien stadig utvikler seg, er det ikke alltid lett å henge med. Dette vil Data Privacy Day gjøre noe med. Ansatte bør derfor få opplæring og repetering, for å sikre at de har en trygg og sikker atferd på nett. Alle bør vite hva de gjør, hvor de gjør det, hva de gir tilgang til, og hvem som får tilgangen. Uaktsom atferd kan fort være en dør inn for uvedkommende.

Vil du ha en 30 minutters sikkerhetsgjennomgang med dine ansatte om hva de både skal tenke på privat og på jobb? 
Klikk på knappen under for å bestille tid med en av våre konsulenter.

 

Bli et IT-hode med våre andre blogginnlegg

Forrige
Forrige

IT for utdanning – Ryenberget skole sitt nettverksprosjekt

Neste
Neste

De nyeste funksjonene i Adobe 2023