IT for utdanning – Ryenberget skole sitt nettverksprosjekt
Det som gjør IT så spennende er alle de ulike behovene virksomheter har. Blant Garnes Data sine mange kunder, har vi også utdanningsinstitusjoner. Denne gangen tok vi en prat med Ryenberget skole, og hvordan de fikk fullstendig omgjort sitt nettverk i 2022.
Vil du også oppgradere nettverket ditt? Book 30 minutter gratis rådgivning for nye kunder om din virksomhets nettverk med en av våre IT-spesialister nå.
Bli kjent med Ryenberget skole
Ryenberget skole ble grunnlagt i 1986 av DELK, det evangelisk-lutherske kirkesamfunn. Da det ble lovlig for andre aktører enn statskirken å ha skoler, gikk DELK inn i norgeshistorien som første organisasjon med mulighet for friskole i 1879. I dag driver kirkesamfunnet 5 privatskoler på Østlandet.
Ryenberget skole er en grunnskole med elever fra 1-10.trinn, og litt over 190 elever jevnt fordelt på trinnene. De benytter digitale hjelpemidler, og har egne digitale løsninger for ulike alderstrinn. Mens småskolen har digital tavle i alle klasserom, har elever på mellomtrinnet eget nettbrett, og ungdomstrinnet benytter Chromebooks og Google for Education.
Da digital kompetanse skal være en grunnleggende ferdighet i Kunnskapsløftet , er det viktig at Ryenberget skole sin IT-løsning fungerer optimalt. Med 250 enheter koblet på nettet daglig, ble det store utfordringer å gjennomføre undervisningen og skolearbeidet når nettet krasjet. Der kom Garnes Data inn i bildet.
Fra daglig restart til flyt og smidighet – nettverkprosjekt med Garnes Data
Samarbeidet mellom Garnes Data og Ryenberget skole begynte tilbake i 2015. Den gang var det DELK som la ut anbud på enkle tjenester, og senere har både menighetene og skolene kommet med etter hvert.
Administrasjonsansvarlig ved Ryenberget skole er Ole Johannes Meling Skartveit. Han kan fortelle at mye har endret seg de siste årene, mye også på grunn av pandemien. Da man før i tiden brukte bøker og prosjektorer, er det nå digitale enheter, interaktive skjermer og stor bruk av digitale verktøy. Et eksempel er Dragonbox, en pedagogisk spillserie utviklet av NTNU, som er designet for å lære barn matematikk. Slik digitale løsninger skaper motivasjon og glede av å lære.
Selv om skolens ansatte har gått tilbake til fysiske møter etter pandemien, benytter de også Google Workspace Education i arbeidet sitt i dag. Her kan de bruke Google Workspace sine samarbeidsverktøy og kommunikasjonsverktøy, samt forhindre datatap. Alt er også i samsvar med GDPR, som sikrer personvern og beskyttelse av data.
Før nettverksprosjektet med Garnes Data
Administrasjonsansvarlig Ole Johannes forteller at Ryenberget skole hadde særlig to hovedutfordringer. Den største var at nettverket ikke fungerte. Med rundt 250 elever, ansatte og private enheter koblet til nettverket, ble det overbelastning. Undervisning kunne bli avbrutt av at noe ikke ville laste opp, det var utfordringer når elevene skulle gjennomføre tentamener, og ruteren måtte restartes daglig.
Senior IT-konsulent Tor Willy fra Garnes Data forteller at skolen hadde en ruter som ikke taklet kapasiteten som selve internettlinjen faktisk hadde. Internettlinjen hadde en kapasitet på 1GB i sekundet, mens ruteren kun hadde kapasitet på 160mb per sekund. Dermed måtte skolen ta strømmen på ruteren og restarte den tilnærmet daglig.
Ole Johannes forteller at som en liten skole kan IT bli overveldende ved siden av alt annet de skal utføre i arbeidsdagen, og at de derfor ønsket å ha systemer som fungerer godt, og som man kan ha styring på.
Dermed ble hensikten med prosjektet å skape en smidigere hverdag for travle lærere, øke trivsel, samt unngå frustrasjon over systemer som tar lang tid og er vanskelig å forstå.
I tillegg så holder Ryenberget gudstjenester som spilles inn som podcast og streames. Disse teknologiske behovene ble en spennende utfordring, og skulle løses helst uten å sprenge budsjettet.
Det var ingen tvil om at noe burde gjøres. Dermed satte prosjektet med Garnes Data i gang.
Hva ble gjort på Ryenberget skole?
Ettersom Ryenberget skole har hatt et langt samarbeid med Garnes Data, kom de raskt i gang da avgjørelsen først var tatt.
Ole Johannes forteller at når skolen er i drift, er alt nødt til å fungere, da undervisningen er prioritet nummer én. Derfor utnyttet Garnes Data skoleferien til å gjøre de største delene av prosjektet. Totalt brukte vi 6 uker fra start til slutt, med gode forberedelser og godt samarbeid med Elektriker Øst.
Dette ble gjort på Ryenberget skole:
Utbytting av hele nettverket
Utbytting av kabler i veggen
Ny brannmur
Økning av wifipunkter fra 15 til 32
Oppgradering av kapasitet og internettlinje
Tor Willy forteller at nettverket Ryenberget skole nå har fått, vil være i topp stand i 15 år til. Videre legger han til:
“Grunnet den flotte skolestrukturen måtte vi tenke litt annerledes for å oppnå ønsket resultat. Vi kunne ikke trekke kobberkabler fra ett gigabitspredenett (hovedpunkt) til hele skolen. Det ble isteden lagt fiberkabler til flere hovedpunkter imellom etasjene, og derfra trukket kobberkabler til resten av skolen”.
Utstyret som ble benyttet i nettverksoppdateringen kom fra Unifi, som vedlikeholder og oppdaterer seg selv. Dette gjør også at man drastisk reduserer tiden brukt på support og oppdatering i ettertid. Slik blir utstyret en langtidsinvestering for Ryenberget skole, som kutter IT-kostnadene sine betraktelig.
Etter nettverksprosjektet
Ole Johannes kan fornøyd fortelle at samarbeidet med Garnes Data har fungert smidig. De hadde hele tiden en tydelig plan A, B og C, samt en god dialog og oppfølgning gjennom hele prosessen. Tor Willy hentet til og med inn tilbud fra tredjeparter for at Ryenberget skole kunne sammenligne og vurdere. Det lange kundeforholdet gjorde også at Garnes Data hadde god kjennskap til bygget, og visste hvor utfordringene og de kritiske punktene lå.
På spørsmål om Ryenberget skole vil anbefale Garnes Data til andre som vil bytte ut nettverk, er Ole Johannes helt tydelig: “Vi ville absolutt anbefalt Garnes Data videre. Vi blir så godt kjent av vi vet hva problemene er før de oppstår”. Han fremhever rådgivning og hurtig respons med behov som viktig. Nettverksoppdateringen har gitt de ansatte enda mer tid til å være tilstede med det som faktisk betyr noe - nemlig barnas utdanning.
Tiden framover
Ole Johannes forteller at han vurderer arbeidet i prosjektet som 10 av 10. Ettersom mesteparten av brukerne på nettverket er mindreårige, er det strengt med personvern. Derfor vil Ryenberget skole ha høyt fokus på digital sikkerhet og trygghet for elevene, foresatte og ansatte i tiden som kommer.
Han mener det er vanskelig å si hvor Ryenberget skole er om fem år, men at det alltids vil komme nye programmer, løsninger og teknologi man kan utforske. Nå har skolen en løsning som vil fungere optimalt i mange år framover.
På Ryenberget skole er det som ved alle andre utdanningsinstitusjoner elevenes utdanning og trygghet som er det viktigste. I dette prosjektet har Garnes Data bidratt til å gjøre barnas utdanning og de ansattes arbeidshverdag tryggere, mer smidig og effektiv. Så kan de bruke mindre tid på å irritere seg over at det teknologiske ikke fungerer, og mer tid på oppgavene som faktisk betyr noe. Det er akkurat det vi lever og ånder for.
Ønsker du hjelp med din nettverksløsning?
Garnes Data har senior IT-teknikere med lang erfaring og glede for nettverk. Vi hjelper deg finne den beste løsningen for din virksomhet, slik at alle har glede av et godt nett.