Glem “glemt passord” - passordbank er løsningen

Banner til fagartikkel om passordbank

4. mai er det World Passord Day: En viktig dag hvor vi oppfordrer deg til å skape og opprettholde gode vaner rundt passord. I den forbindelse gir vi deg for våre beste tips for din passordsikkerhet: En passordbank.


Skal du bruke nettbanken, bruke mobilen, bestille noe via en kundeportal, sende epost eller bruke sosiale medier - så møter du på passord. Å huske passord på alle brukerne dine er krevende. Hvem av oss har ikke trykket “Glemt passord?” for så å lage et nytt passord vi uansett ikke husker til neste gang?

Skal din arbeidshverdag være smidig og effektiv, så kan du ikke bruke tid og energi på å huske, bevare og finne frem passord hver gang. Der kommer passord manager inn i bildet, også kalt passordbank

 

Hvorfor trenger jeg sterke passord?

Ifølge FIDO-alliansen er stjålne eller tapte passord årsaken til hele 80% av datainnbrudd. Får fremmede tak i passordet ditt, kan de gjøre stor skade. Da lurer du kanskje på hvor lang det tar å hacke et passord? 

Enkle passord bestående av kun 4-11 tall kan knekkes umiddelbart. Jo vanskeligere, mer variert og komplisert du gjør passordet ditt, jo lengre tid tar det å knekke det.

Hvor lang tid tar det å knekke et passord

Hive Systems: Oversikt over hvor lang tid det tar å knekke et passord i 2023.


Hva er de mest brukte passordene? 

tabell med oversikt over de vanligste passordene de tre siste årene

Kilde: Cybernews

90% av oss har mer enn 90 online kontoer på tvers av plattformer, apper og nettsider. Mange bruker de samme passordene om og om igjen.

Vi nordmenn er ikke alltid så gode på sterke passord. Passordlekkasjer kan i verste fall være katastrofalt: Identitetstyveri, økonomiske tap, dokumenter og filer på avveie, tjenester som stenges ned og digitale angripere kan utføre uopprettelig skade på brukerne dine. 

Listen over de vanligste passordene ser ganske så lik ut år etter år. Se en oversikt til høyre. Over 51% av passord brukes mer enn én plass. Bruker du samme passord på flere kontoer og dette passordet knekkes, risikerer du at fremmde får tilgang på over halvparten av kontoene dine.

De fleste passord på listen kan brytes opp på mindre enn ti sekunder. Så hvordan vet du om dine passord er sterke nok?

 

Hvordan lager jeg et sterkt passord? 

Kompliserte passord er mye vanskeligere å knekke. Det er noen få gode regler for hva et sterkt passord må inneholde. Her får du noen smarte passordtips. Trykk på plusstegnene for å se.

tabell med oversikt over karaktertrekk av sterke og svake passord
 
  • Kombinasjon av symboler, tall og store og små bokstaver. Gjerne bruk mellomrom i tjenestene hvor dette er mulig 

    Lange – jo lengre jo bedre 

    Ikke inkluder tall eller ord som kan assosieres med deg eller tjenesten passord gjelder for 

    Mangel på logikk. Stor bokstav først og tall sist er vanlige elementer. Endre rekkefølgen med en stor bokstav midt i eller tilfeldige tall på uventede plasser 

    Ikke bruk samme passord flere steder. 

    Bruk en passord manager for å håndtere alle de gode, trygge passordene dine. 

  • Dette må du unngå når du lager nye passord;

    • Lagre passordene dine i nettleseren din 

    • Skrive dem i et excelark på pc-en din 

    • Skriv dem i et notat på mobilen din 

    • Dele passordet med andre 

    • Sende passord til felles kontoer over chat eller tekstmelding 

    • Bruke passordet flere steder 

 

Hvordan lagrer jeg passord trygt? 

Når du nå har laget vanskelige, ulogiske og trygge passord, må du finne en måte å ta vare på dem. Løsningen her er en passordbank. 

Helt enkelt: En passordbank lagrer og husker passordene for deg. Den hjelper deg også lage sterke passord, og passer på at du ikke bruker det samme passordet på flere nettsteder. Skulle du være så uheldig å få ett passord lekket, vil uvedkommende allikevel ikke få tilgang på de andre brukerne dine. Passorbank gjør også pålogging lekende lett, da den fyller ut informasjonen for deg.

Bruk en passordbank med full kryptering

Når du velger passordbank, skal du velge en med full kryptering. Kryptering er en måte å beskytte informasjon og data på, ved å gjøre det fullstendig uleselig for uvedkommende. Kun personer med tilgang til riktig nøkkel kan dekryptere og lese den opprinnelige informasjonen. Slik beskyttes dine sensitive data og passord, og ingen andre får tak i dem - selv ikke de som leverer passordbank-tjenesten. Skulle selv de bli hacket, så vet du at passordene dine fremdeles er trygge.

Hvordan fungerer en passordbank? 

Passordbanken din fungerer som et lager, eller et hvelv for passordene dine.

Når du har lastet ned passordbanken du ønsker, må du lage et hovedpassord. Dette er passordet som gir deg tilgang til hvelvet, og alle de andre lagrede passordene dine. Nå har du drastisk redusert antall passord du må huske på fra overveldende mange - til kun ett.

Etter du har laget hovedpassordet, er passordbanken klar for bruk. Når du logger inn på en av brukerne dine, vil den automatisk foreslå å lagre passordet ditt for deg. Du kan også bestemme hvor passordet lagres om du er en av de som foretrekker ryddig orden i hvelvet ditt.

Skal du registrere en ny bruker på en plattform, app eller nettside, vil passordbanken foreslå et nytt, sterkt passord. Lagrer du det foreslåtte passordet, slipper du jobben selv med å lage et minneverdig og komplisert passord.

Har du mange lignende passord fra før? Dette er enda en utfordring passordbanken løser. Du får umiddelbart varsel om du har gjentatt et passord på én eller flere brukere, slik at du kan endre til sterke, unike passord.

Slik blir problemet ditt med passord løst og din digitale sikkerhet ivaretatt. Les mer om fordeler og funksjoner for passordbank.

Hva koster passordbank?

Passordbank hos Garnes Data koster 64,2 NOK per bruker i måneden​.
I tillegg kommer en kostnad for sikkerhetsovervåking på 49 NOK per virksomhet i måneden, samt oppsett av tekniker.

Du kan velge at vi trener opp én nøkkelperson som tar opplæring med de andre på arbeidsplassen, eller at vi implementerer passordbankfor hver enkelt.

Derfor anbefaler IT-eksperten passordbank 

Vår styrke i Garnes Data er rådgivning. Vi følger nøye med på både teknologisk bevegelse og trussellandskapet, og skal alltid tilby deg våre beste råd basert på utvikling i bransjen.

Menneskelige feil forekommer altfor ofte i den digitale hverdagen. Derfor skal du ha en optimal digital løsning som holder deg trygg - uansett uhell, angrep eller at dere blir utsatt på noen måte.


Gi deg selv en trygg dag på jobb, og en enklere arbeidsprosess med passord manager. Kontakt oss på hjelp@garnesdata.no eller klikk på knappen under for å lese mer om din passordsikkerhet.

 
 
 

Bli et IT-hode med våre andre blogginnlegg

Forrige
Forrige

Apple nyheter og oppdateringer juni 2023 - WWDC23

Neste
Neste

Jobber du i en ideell organisasjon? Skaff deg Non Profit-lisens