Hva er forskjellen mellom fiber og nettverkskabel?
98% av norske virksomheter benytter nettverk i hverdagen. Enkle oppgaver som å sende en e-post, laste ned et dokument, booke en time, holde videomøte eller sende en chatmelding behøver alle wifi. De færreste av oss gidder å vente lenge på at en nettside laster, eller at en viktig fil lastes ned.
Så hvordan sikrer du deg hurtig, solid wifi?
Utstyret du velger, er et viktig utgangspunkt. Når man snakker om nettverksutstyr, har du antakelig hørt om fiber og nettverkskabel. Men hva er forskjellen? Hva bør du gå for i virksomheten din? Her leser du om både fiber og nettverkskabel, og finne ut hva som er den riktige løsningen for deg og dine ansatte og kollegaer.
Vil du vite mer om hvordan et nettverk er bygget opp? Les vår kjappe guide til nettverk på LinkedIn.
Nettverkskabel - Den pålitelige arbeidshesten
Siden 70-tallet har det vært normalt å benytte kobberkabler når du skal skape nettverktilkobling. Ja, kobber som i det rødbrune grunnstoffet du kjenner fra statuer, gryter og rør. Kablene ble brukt for å overføre data mellom ulike enheter: PC-er, nettbrett, mobiler Chroomebook, servere og printere. Alle disse enhetene utveksler og overfører informasjon mellom hverandre - såkalt dataoverføring
Eksempler på dataoverføring er når en leder sender en e-post til en ansatt, når en kollega sender et dokument til en annen, og når du sender en faktura til en kunde. Altså noe du gjør hele tiden.
Nettverkskabler, også kjent som Ethernet-kabler, er en annen viktig teknologi for datatilkobling. Kablene bruker elektriske signaler til å overføre data, og de er kjent for sin pålitelighet og stabilitet. De kommer i ulike kategorier, som Cat 5e, Cat 6, og Cat 7. Disse har ulike hastigheter og skjermingsnivåer.
Nettverkskabler kan kanskje ikke konkurrere med fiberoptikkens ekstreme hastigheter. Men de kan være ideelle for hjemmenettverk og små virksomheter. De gir en pålitelig tilkobling, og er dermed godt egnet til steder der stabilitet er avgjørende. Driver du en mindre virksomhet der flere sitter på hjemmekontor, eller dere kanskje har et mindre kontorlandskap? Da kan nettverkskabel være optimalt.
4 fordeler med nettverkskabel
Pålitelighet: Nettverkskabler gir en stabil tilkobling som er mindre påvirket av ytre forstyrrelser.
Kostnadseffektivitet: Ethernet-kabler er ofte rimeligere enn fiber, noe som gjør dem mer økonomiske for mindre bedrifter.
Enkel installasjon: Det er enkelt å installere og vedlikeholde nettverkskabler, noe som reduserer behovet for teknisk støtte.
Tilgjengelighet: Nettverkskabel er lett tilgjengelig i de fleste elektronikkbutikker.
Hva er fiberkabler? - Høyhastighetsforbindelsen
I senere tid har vi i stor grad gått videre fra kobberkabler til fiberkabler. Denne teknologien blir stadig mer pålitelig for å overføre store mengder datainformasjon over lange avstander.
I fiberkabler finner du tynne tråder av glass eller plast som sender lyssignaler. Lyssignalene sender datainformasjon i lynhurtig hastighet, uten tap av kvalitet. Denne avanserte teknologien er perfekt egnet for deg som har høy nettverkstrafikk og behov for stabil tilkobling og uslåelig fart på wifi - noe de fleste virksomheter jo ønsker seg. Blant annet er hastigheten på opplastning av filer, dokumenter og annen data like rask som nedlastning.
Jobber du i et arkitektstudio, mediebyrå eller en annen virksomhet som produserer og overfører store filer til skyen eller hverandre? Da er fiberkabler optimalt.
Hva er fordelene med fiberkabler?
Høy båndbredde: Fiberkabler gjør det mulig å overføre store mengder data i svært høy hastighet. Dermed kan din virksomhet holde webinarer, produsere og overføre store filer, streame og samarbeide slik dere vil, uten forsinkelser.
Lang rekkevidde: Fiberoptiske signaler kan overføres over svært store avstander.
Lite signalforstyrrelse: Fiberkabler er mindre mottakelige for elektromagnetisk interferens og støy. Dette betyr lav sjanse for forstyrrelser på nettsignalet ditt. Slik slipper du at "nettet klikker" eller at dere ikke får jobbet så effektivt som dere vil.
Sikkerhet: Ettersom fiberkabler overfører data via lyssignaler, er det vanskeligere for uvedkommende å "avlytte" dataen - noe man kan gjøre med kobberkabler.
Mindre tap av signal: Signalet i en fiberkabel svekkes mye langsommere enn i en kobberkabel. Dette betyr at du kan ha flere koblinger og splittelse uten at signalkvaliteten reduseres.
Små og lette: Fiberoptiske kabler er tynne og lette sammenlignet med kobberkablene. Dette gjør dem enklere å installere og håndtere.
Fremtidsrettet: Fiberkabler har vist seg å være en holdbar teknologi som kan støtte økende databehov i mange år fremover, noe som gjør dem til en langsiktig investering.
Miljøvennlig: Sammenlignet med kobberkabler krever produksjon og vedlikehold av fiberkabler mindre energi. Dermed reduserer du påvirkningen på miljøet.
Finnes det noen ulemper med fiberkabler?
Sammenlignet med for eksempel kobberkabler er kostnaden for installasjon og vedlikehold en ulempe. Flere ville nok likevel hevde at dette er nyttige investeringer for å få overlegen ytelse og kapasitet for nettverk og bredbånd.
Hva skal jeg velge - fiber eller nettverkskabel?
Valget mellom fiber og nettverkskabler avhenger i stor grad av dine spesifikke behov og bruksområder.
Driver du en virksomhet med behov for høy båndbredde og rask opplasting og nedlasting, kan fiber være det beste alternativet. Har du derimot et et mindre kontor og søker pålitelig tilkobling til en rimeligere pris, kan nettverkskabler være mer hensiktsmessig.
Når du tar beslutningen, må du vurdere hvilke faktorer som er viktigst for DEG og virksomheten din: Hastighetskrav, budsjett og fremtidig skalerbarhet.
Fem kjappe fakta om fiber og nettverkskabel
Signalene i fiberoptiske kabler beveger seg omtrent 299 792 kilometer per sekund - lysets hastighet.
De fiberoptiske kablene består av tynne tråder som er mye tynnere enn et menneskehår.
Kablene kan bøyes ganske mye uten å miste signalkvalitet. Denne fleksibiliteten gjør at de passer i forskjellige installasjoner.
Fibertrådene har mye lavere sjanse for å bli overopphetet, noe som reduserer brannfaren drastisk.
Nettverkskabler har ofte forskjellige farger for å hjelpe med identifikasjon. For eksempel er Cat5e ofte blå, Cat6 er ofte oransje, og Cat6a kan være gul. Dette gjør det enklere å organisere og administrere kabler i store nettverk.
Klar for å spare tusenvis på nettverk?
Vil du kutte kostnadene dine til nettverk dramatisk, og likevel få både hurtigere og sikrere nettverk?
Nå får du 30 minutters gratis rådgivning om nettverk for nye kunder. Klikk på knappen under, så kommer vi igang.