Dag 14 på hjemmekontor. Må si jeg lurer på hvor lenge dette skal være min hverdag?

Noen fordeler er det jo. Det er kort vei til en ny kaffekopp eller noe småsnacks gjennom dagen. Fru Pus på 19 år storkoser seg med å ha meg hjemme hele døgnet. Hun sier meget tydelig ifra ved å dytte meg på armen dersom det er for lenge siden hun fikk oppmerksomhet. Kjøkkenet har blitt mitt nye tilholdssted. Dette er nå min arbeidsplass. Det er en hektisk arbeidsplass.

Over natten fikk veldig mange i Norge hjemmekontor. Hverdagen ble snudd opp ned, og vi stengte ned. Tusenvis av oss skal nå sjonglere hverdagen i helt andre rammer. Vi skal ta i bruk nye verktøy, kan ikke lenger møtes i grupperom på kontoret eller ta bussen til kundemøter og konferanser. Vi møtes på Teams, Zoom, Hangout Meet og andre konferanse-verktøy. Det kan for mange øke frustrasjon. Hvordan tilpasse meg? Hvordan skal jeg bruke alle disse nye plattformene?

De siste 14 dagene har jeg dedikert mye av min tid på dugnad til hundrevis av bedrifter i hvordan bruke Teams. Det er ikke enkelt når du brått og brutalt må ta i bruk verktøy du ikke kjenner. Du er redd for å gjøre feil. Du ønsker å fremstå profesjonell i møte, men hvordan laster jeg opp den #@!# PowerPoint`en – og hvordan ser det egentlig ut i andre enden? Ser de meg? Hører de meg?

For mange har jeg vært en skuldrer hvor de kan lette sin frustrasjon, samtidig som jeg har forsøkt å gi de trygghet via økt kompetanse. Det har vært et belønnende arbeid, og gleden i andre enden når de kan fortsette arbeidet med større trygget er ubetalelig.

Det er en ny hverdag for oss alle. Samtidig som de fleste av oss jobber for å holde hjulene i gang, er det alltid noen som ser dette som økt mulighet til utnytte situasjonen. For hva skjer egentlig når hundretusener av mennesker verden over plutselig jobber på hjemmekontor? Når mange av disse også bruker sine private maskiner og private nettverk når de jobber?

Det mange av oss ikke tenker på er at vi er ikke er like sikre hjemme som når vi er på kontoret. Det er ikke sikkerhet at vi har virusbeskyttelse og/eller ransomware beskyttelse på vår private datamaskin. Det er nok veldig få av oss som har en brannmur hjemme. Hva skjer når du kobler deg opp, kanskje via din stasjonære arbeidsstasjon på jobb, for å nå de applikasjonene du trenger?

For å si det enkelt: Døra er helt åpen og det er kjempelett for uvedkommende å komme inn. Det er nettopp på grunn av dette vi ser en økning av ulik skadevare (virus) som spres i disse dager. Ja, for det er alltid noen… Noen som utnytter seg av kaos.

Jeg opplever at våre kunder blir oppringt av personer som hevder de har funnet skadevare på maskinen og som ønsker å sjekke at alt er ok. Nei – de har ikke funnet noe. Nei – de vil ikke hjelpe deg. Dette er bare en annen fremgangsmåte for å spre sin skadevare. De ønsker selvfølgelig at du skal gi de tilgang til din datamaskin, slik at de for installert den skadevaren de ønsker å spre.

Så samtidig som vi sjonglerer ny arbeidshverdag med barn som nå skal ha hjemmeundervisning, er vi engstelige. For mange av oss er dette litt skummelt. Hva skjer med økonomien? Må vi i tillegg bekymre oss for de som ønsker å ødelegge? Utnytte seg av situasjonen? Tjene penger på at det er kaos?

Min sterkeste anbefaling er at du tar kontakt med din IT-ansvarlige. Sjekk at ting er i orden og at du er beskyttet – for da har du én ting mindre å tenke på.

Utover det – Ikke gi noen ukjente personer tilgang til din datamaskin. Det skal du aldri gjøre.

Det er samtidig viktig at vi puster nå og er kreative. Kanskje vi til og med må gå ut av komforsonen. Den nye hverdagen vi er i nå kan bli hverdagen en god stund fremover. Det er viktig at vi er sosiale sammen, uten å være sosiale. Ha søndagsmiddag med familien eller bli med tantebarnet ditt på oppdagelsestur i skogen. Du kan til og med samle alle vennene dine på spillekveld – Alt er mulig! Bruk de verktøyene som du har til rådighet som Messenger, Facetime, Teams eller andre.

Ta vare på hverandre!

 

Skrevet av

Natacha Askestrand

Salgs -og Markedssjef i Garnes Data

 

 

 

 

 

Recommended Posts