Dette er noe jeg ofte hører og er det så viktig med disse oppdateringene da? Er det ikke bare noen ekstra funksjoner og «stæsj» jeg ikke trenger?

Også kommer jo disse oppdateringene alltid på et veldig uheldig tidspunkt.

Tirsdag ettermiddag: du er småstressa med et anbud som har deadline om noen timer, og da popper det opp en beskjed fra f.eks Microsoft «We`ve got an update for You»

Du kan velge å gjøre dette nå, «Restart now», du kan «Pick a time» og det har du heller ikke tid til! Du velger det siste alternativet som er «Snooze» og dette gjør du gang på gang.. For det passer jo aldri når disse oppdateringene kommer.

Men hva skjer egentlig når du velger å utsette oppdateringer, og i verste fall ikke gjør de i det hele tatt?

Først og fremst er det sikkerheten din det går utover. Hackere søker hele tiden etter sikkerhetshull og oppdager nye måter de kan komme seg inn på programmer og enheter. Når hackere oppdager sikkerhetshull så legger de ofte dette tilgjengelig på nett. Dermed kan hvem som helst i prinsippet utnytte dette til å gjøre et angrep.

Produsentene, de som har laget IT-programmet, gjør da oppdateringer i sin programvare slik at disse sikkerhetshullene ikke lenger finnes og sender ut en melding til alle sine brukere. «We`ve got an update for You». Dette er den eneste måten de kan sikre stille at deres brukere sitter på en programvare som er oppdatert med siste versjon. De er 100 % avhengig av at du som bruker laster dette ned.

Om du da velger å ikke oppdatere din enhet eller programvare er du i større grad utsatt for angrep.

Velger du over tid å hoppe over oppdatering etter oppdatering kan du også oppleve at enheten eller programmet ditt blir ustabilt. Det er ofte også forbedringer av funksjonalitet i disse oppdateringene som vi vanlige brukere ikke ser. Oppdaterte forbedringer i selve programmet som gir bedre funksjonalitet som batteritid, kompatibilitet med andre systemer osv.

For eksempel når det gjaldt WannaCry (viruset): Microsoft hadde oppdaget sårbarheten som dette viruset utnyttet, og sendt ut oppdatering til sine brukere før WannaCry kom. Derfor var de brukerne som hadde gjort denne oppdateringen (Microsoft Security Bulletin MS14-010) var bedre beskyttet derfor ikke ble rammet av WannaCry.

Min anbefaling er å gjøre oppdateringene så fort de kommer. Ta deg den tiden for det kan være at det kan skåne deg for et virusangrep og dertil hørende kostnader!

Trenger du hjelp til å sikre at dine ansatte gjør oppdateringer? Ta kontakt med oss i Garnes Data

Skrevet av Natacha Askestrand
Salgs-og Markedssjef hos Garnes Data

Recommended Posts